Prva godina

– Studij je ustrojen kao dio cjeloživotnoga obrazovanja, kao stručna edukacija. Iako dijeli sličnosti s ustrojem sličnih studija/edukacija/škola u Belgiji i Grčkoj, kurikul Studija je autorski rad naše udruge. Također, prema riječima FEST-a (Federation for European Storytelling), europske mreže pripovjedača, po mnogočemu je jedinstven (FEST ONLINE FORUM #5 – Storytelling Performance: How to build your career and Nurture the Art Form, 3. 9. 2020.).

Studij traje četiri godine, od čega prva godina pruža elementarnu edukaciju te je organizirana u 8 sesija, od čega su 3 intenzivi (dvodnevni ili trodnevni slijed izobrazbe).
Za osnovnu izobrazbu dovoljno je završiti prvu godinu.

Za dublje uranjanje u mogućnosti pripovijedanja, rad na vlastitom usavršavanju te oblikovanju vlastitog pripovjednog izraza, preporučamo nastavak studija.
Druga, treća i četvrta godina su fakultativne te su organizirane su u module (v. ustroj Studija).

Studij je organiziran u sesije (lat. sessio: sjedenje, sjedište). To dan kada se održavaju predavanja/vježbe/radionice, a održavaju se subotom, jednom mjesečno, u Varaždinu.
U II. semestru jednom ili dva puta gostujemo te “privremeno selimo” po jednu sesiju u Zadar i Zagreb.
Nastavu održavamo hibridno: uživo i putem aplikacije Zoom, te putem portala za učenje na daljinu.

Sesije se sastoje od:
– stručnih predavanja izlagača: sveučilišnih profesora (antropologije, etnologije, usmene književnosti, pedagogije, dramske pedagogije i dr.) i stručnjaka s bogatim iskustvom, te profesionalnih i amaterskih pripovjedača… s kojima surađujemo već 3 godine
– vježbi
– samostalnih radova te
– učenja na daljinu (portali za “online” učenje).

Tijekom studija organiziraju se i dva stručna putovanja (terenska nastava) ako prilike/okolnosti to dopuste.

Nakon završenoga studija (I. godine) polaznici dobivaju diplomu (certifikat), tj. uvjerenje udruge o stečenim kompetencijama te broju odslušanih sati sa specifikacijama te naslov “majstor pripovjedač / majstorica pripovjedačica”.


Polaznici mogu upisati nastavak Studija gdje se posvećuje više vremena specijalizacijama (područja pripovijedanja) te drugim pomoćnim vještinama koje bi pripovjedač/pripovjedačica trebali vladati u istraživanju svoje priče, pripremanju za pripovijedanje te samostalnoj organizaciji svoga nastupa ili programa.

Upisi u 5. generaciju krenuli su na proljeće 2023. zbog velikog interesa. PRIJAVNOM OBRASCU za upis pete generacije 2023./2024. možete pristupiti ovdje.


Sesije će se održavati hibridno – uživo, u Varaždinu i na daljinu (putem Zooma).


PRVA SESIJA prve godine (5. generacija) započinje 16. rujna 2023. uz prethodnu obavijest.


U rujnu se zaključuju upisi, čemu prethode motivacijski razgovori te zajednički alumni susret s prethodnim generacijama kada odgovaramo na sva vaša pitanja.

Više o koncepciji Studija, iskustvima polaznika 1. i 2. generacije možete saznati ovdje: iz snimke Informativnog susreta o Studiju iz 2021.